Rövidtávú lakáskiadás alapok

Rövidtávú lakáskiadás alapok – adózás

Az elmúlt években az apartman típusú szálláshelyek száma megtöbbszöröződött, köszönhetően a kedvező feltételeknek adózás terén.

Magánszemélyként egyéb szálláshelyet indítani átalány adózás választásával is lehet, ami egy nagyon kedvező, szobánként évi fix 38400 forint. Tehát, ez egy havi pár ezer forintos költséget jelent, cserébe évente 8 millió forintot is kereshetünk akár egy garzonnal is. Az önkormányzat felé pedig havonta a bevétel 4 %-a idegenforgalmi adóként fizetendő.

2018-tól azonban több kerület önkormányzata is megszigorította az engedély feltételeit. Nézzük konkrét példákon keresztül, hogy egyes belvárosi kerületekben, adózás terén, jelenleg milyen feltételekkel lehet új szálláshely engedélyt igényelni:

V. kerület

Az V. kerületben a lakóközösség engedélyét is meg kell szereznünk az egyéb szálláshelyünk elindításához. A társasházi tulajdonosok az összes tulajdoni hányad szerinti legalább egyszerű szavazattöbbséggel meghozott közgyűlési határozattal kell megengedjék a lakás szálláshellyé módosítását. Vagyis a tulajdoni hányad minimum 51%-a bele kell egyezzen a módosításba egy közgyűlés keretén belül.

VI. kerület

A VI. kerületben 2018 januárjától településképi bejelentési eljárással kell kezdeni az önkormányzati engedély megszerzését, melynek keretén belül gépjármű-elhelyezési kötelezettségre vonatkozó engedélyt kell beszerezni. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy szobánként 1 parkolóhelyet kell biztosítani minden egyéb szálláshelynek, tehát rövidtávra kiadott lakásnak.

Ebből 1 parkolóhelyet adottságnak kell tekinteni, tehát egy garzon esetében nincs további teendő. A rendeltetés váltás mindig egy rendeltetési egységre vonatkozik. Nincs lehetőség a rendeltetési egységen belül az egyik szobát nappalinak, a másikat hálószobának nevezni. Tehát egy 2 szobás lakás esetében (vagyis egy háló+nappalis lakásnál), a második szobához tartozó parkolóhelyet pénzben kell megváltani.

Adózás - Budapest Apartments - Rövidtávú lakásbérbeadás alapok

A mérlegszámítás a következő egy 2 szobás lakás esetében:

2 (a szálláshoz) – minusz 1 (a lakáshoz) = 1 parkolóhely hiányzik.
Ennek 50%-a 1/2 lenne, azaz felfelé kerekítéssel egy darab. Ezt kell pénzben megváltani.

Sajnos ez a gyakorlatban nem jelenti azt, hogy egy konkrét parkolóhelyet kapunk a pénzünkért az utcán. Ez sajnos csak egy adó, amit kivetettek az egyéb szálláshelyekre. Egyszeri 1,2-1,5 millió forint / parkolóhely. (A pontos összeg a pontos elhelyezkedés függvényében változik, természetesen a frekventáltabb helyeken a legdrágább.)

Ezt követően sajnos még mindig nem vagyunk célegyenesben, mert az engedélyezési eljárás részeként, itt is a lakóközösség engedélyére van szükség egy közgyűlés keretén belül.

VII. kerület

A VII. kerületben 2019. januárjáig nagyon egyszerűen, egy pár perces ügyintézést követően meg lehetett szerezni az engedélyt. Januártól azonban itt is bevezették a parkolóhely pénzben történő megváltását. Erzsébetvárosban minden megkezdett 50 nm2 után 2 millió forintos adót szabtak ki.

VIII. kerület

A VIII. kerületi nagyjából megegyezik a VI. kerületi szabályokkal, annyi különbséggel, hogy itt csak 3 vagy több vendégszoba esetén kell gépjármű- elhelyezési kötelezettségre vonatkozó eljárással kezdeni az engedélyezési procedúrát.

Az alábbi linken egy precíz ábra található a pontos lépésekkel, illetve az engedélyezési folyamat részletes leírása.

https://jozsefvaros.hu/dokumentumok/ugyintezes-egyeb-szallashely-uzemeltetese-eseten.pdf

Minden belvárosi kerületre érvényes már, hogy amint a lakás rendeltetése megváltozik szálláshellyé, onnantól építményadó fizetési kötelezettség is fennáll. Ez kerületenként változó, a Józsefvárosban 2019. januárban került bevezetésre, az adó mértéke 1820 ft / nm2 / év.

További cikkekért kattints: IDE

*A blogposztjaimban szereplő információk, jogi és adminisztrációs szabályok a folyamatosan változó törvények és rendeletek miatt nem mindig naprakészek. Egyes témák a cikk megjelenése óta már nem aktuálisak, illetve módosultak. Kérlek mielőtt blog posztokban szereplő információk alapján döntenél egy adott témában, keress meg kommentben / akár privát üzenetben is. Nem vállalok felelősséget a cikkekben szereplő téves információkért vagy rendeletmódosításokból adódó változásokért.

2 hozzászólás

  • BP-Apartments

   Szia,
   Köszönöm, hogy jelezted, javítottam a link beágyazását, mostmár rákattintva is működik nem csak kimásolva. 🙂
   Hamarosan új blogposztokkal jelentkezem. 🙂
   Sandra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.