Airbnb - rövidtávú lakáskiadás - BP Apartments

Megéri belevágni az “Airbnb-zésbe”?

Mit is nevez mostanában mindenki “Airbnb -zésnek”? 

Röviden, saját lakásod / szobád adod ki rövidtávra külföldi vagy akár magyar turistáknak, pár napra, az airbnb.com-on keresztül. Ez természetesen egy nagyon lerövidített válasz. Az is előfordulhat, hogy valaki nem csak 2-3 napot, akár heteket tölt Budapesten, vagy, hogy bérelt lakást adsz tovább. Ma már számos airbnb.com-hoz hasonló oldal létezik, így akár egyszerre több platformon is hirdethetsz. (homeaway.com, booking.com, szallas.hu, stb.)

Adózás

Sokan azért félnek belevágni ebbe az üzletágba, mert nincsenek tisztában az adózási kérdésekkel. Félnek, hogy bonyolult, rengeteg papirmunkát, könyvelőt igénylő tevékenységről van szó. Természetesen ahogy minden más vállalkozási ötletnél, így itt is alapvető adózási szabályokat kell betartani, van papírmunka, ám szerencsére magánszemélyként nagyon kedvező adózási lehetőségek közül választhat az, aki belevágna a rövidtávú lakáskiadásba.

Airbnb - rövidtávú lakáskiadás - BP Apartments
Rövid kontra hosszútávú lakáskiadás

Sokan mondják nekem, hogy áh, inkább hosszútávon adom ki a lakásom, elkerülve a problémákat, amiket a külföldi turisták okozhatnak. Így fix bevételem is van, és nyugodtan alszom, mert nem fognak tönkretenni semmit a hosszútávú bérlőim. Aki így gondolkodik, annak tényleg nem ajánlom a rövidtávú bérbeadást. 🙂

Minden vállalkozásban van rizikó, így persze itt is. De a turisták 99%-ban nem ördögök (:D), tiszteletben tartják ingatlanod és ingóságaid, vigyáznak rá és úgy töltik el azt a pár napot a lakásodban, mintha otthon lennének. Pont ezért bérelnek apartmant és nem hotelszobát. Szeretik használni a konyhát (fogják is), szemetet is hagynak maguk után, de 2-3 naponta új vendégek jönnek, így van lehetőséged folyamatosan rendben tartani lakásod / manager cég megteszi helyetted, és ha bármi probléma van, a beszedett kauciót megtarthatod.

Azonban ha hosszútávú bérlőd van, ott én személy szerint nagyobb rizikót látok. Nem mehetsz be 2-3 naponta ellenőrizni, hogy minden rendben van-e, sőt, egyes -extrém – esetekben még a kilakoltatással is szembe kell nézned, ami akár évekig is eltarthat.

A fix bevétel természetesen jól hangzik, azonban a rövidtávú lakáskiadással ennek akár a háromszorosa is megkereshető.

Szóval, megéri belevágni az “Airbnb-zésbe” 2019-ben?

Egyes belvárosi kerületekben, 2018. január 1-től nagyon szigorú szabályoknak kell eleget tenni a szálláshely szolgáltatás engedély megszerzéséhez. Azonban ha ez sikerül, illetve ha a lakás olyan kerületben van, ahol erre nincs szükség, úgy nagyon alacsony adózással, egy jelenleg nagyon gyorsan, magas profitot termelő vállalkozásba kezdhetünk bele. Egyre többen vágnak bele a rövidtávú lakáskiadásba úgy, hogy nem rendelkeznek saját ingatlannal. Ők hosszútávra bérelnek lakást, amit – a tulajdonos engedélyével – szálláshelyként üzemeltetnek. Szóval, ahogy látod, pár százezer forintos induló tőkével is belevághatsz, és jelenleg még mindig több vendég érkezik Budapestre, mint amennyi apartman az Airbnb.com-on található, így bátran kijelenthetem, hogy megéri, sőt nagyon is érdemes belevágni az “Airbnb-zésbe”. 🙂

Ahogyan láthatjátok, nagyon sok kérdés felmerül a témával kapcsolatban, igyekszem a jövőben minden felmerülő kérdést részletesen kifejteni blogposztjaimban.

További cikkekért kattints: IDE

*A blogposztjaimban szereplő információk, jogi és adminisztrációs szabályok a folyamatosan változó törvények és rendeletek miatt nem mindig naprakészek. Egyes témák a cikk megjelenése óta már nem aktuálisak, illetve módosultak. Kérlek mielőtt blog posztokban szereplő információk alapján döntenél egy adott témában, keress meg kommentben / akár privát üzenetben is. Nem vállalok felelősséget a cikkekben szereplő téves információkért vagy rendeletmódosításokból adódó változásokért.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.